Istoria Bijuteriilor: secolele 19 - 20

Despre mine Cos minunatii
0
Explicatii cristale Blog Testimoniale Utile Contact Oferte

Istoria Bijuteriilor: secolele 19 - 20Revoluţia industrială aduce o schimbare fără precedent iar moda şi tendinţele în lumea bijuteriilor se vor schimba mai rapid ca niciodată. Bijuteriile create în perioada Art Nouveau, Edwardiană, Art Deco sau Retro sunt populare şi apreciate până în ziua de azi.

Incepând cu Primul Razboi Mondial, au avut loc schimbări importante în industria bijuteriilor. In scopul participării la efortul de razboi, cantităţi uriaşe de aur au fost rechiziţionate de stat şi astfel, s-a apelat la utilizarea de metale diferite şi mai puţin valoroase ca fierul sau aluminiul. Această schimbare fundamentală, care a coincis cu evoluţia şi propagarea libertăţii feminine în societate, a contribuit la naşterea unui gen cu totul diferit de ornamente, bijuteriile fantezie. Fenomenul s-a consolidat în Al Doilea Război Mondial, când bijuteriile au început să fie şi mai simplificate.

Din 1960 graniţele în bijuterii au fost într-o continuă redefinire. Convenţiile au fost sparte de diferite generaţii de bijutieri independenţi, educaţi la colegii de artă şi care veneau cu idei radicale. Noile tehnologii şi materialele nepreţioase, precum plasticul, hârtia, textilele, sticla şi lemnul, au făcut posibilă crearea de bijuterii accesibile financiar dar care pot rivaliza din punct de vedere estetic cu bijuteriile din metale scumpe şi pietre pretioase. Bijuteriile sunt astăzi mai mult o formă de exprimare artistică şi mai puţin un simbol al puterii şi bogăţiei.
Indiferent de stilul abordat, bijuteriile au fost şi vor rămâne un etalon al respectului faţă de sine, al eleganţei şi, în unele cazuri, chiar al poziţiei sociale. Purtarea lor este obligatorie atunci când vrem să facem o impresie bună, dar şi pentru a ne simţi mai încrezători şi stăpâni pe situaţie. Estetic, şi chiar psihologic uneori, bijuteriile servesc unui scop personal, eminamente pozitiv.